ΜΕΤΑΛΛΑ και ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ απαραίτητα για υγιή νύχια

Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ευθύνονται για την καλύτερη εμφάνισή μας, επηρεάζοντας τη λειτουργία του οργανισμού, συνολικά. Και όσο και αν ακούγεται απίστευτο, τα νύχια, τα μαλλιά και το δέρμα «δείχνουν» έμπρακτα τα αποτελέσματα της κακής διατροφής. Γι’ αυτόν τον λόγο παρακάτω σας παρουσιάζουμε μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των νυχιών.

Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία

Όμως τι ακριβώς είναι τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία; Όπως μας εξηγούν ο Πάρης Παπαχρήστου και η Κατερίνα Νταλέ στο άρθρο τους, τα μέταλλα είναι μικροθρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό μας και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τα μακρομέταλλα και τα μικρομέταλλα (ιχνοστοιχεία). Τα μακρομέταλλα ή απλώς μέταλλα χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας σε πολλές και διαφορετικές εργασίες. Γι’ αυτό το σώμα μας αποθηκεύει σχετικά μεγάλες ποσότητες από αυτά. Είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των οστών, της καρδιάς και του εγκεφάλου αλλά και για την παραγωγή ενζύμων και ορμονών. Απαραίτητα μέταλλα για την υγεία μας είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το κάλιο κλπ. 

Τα μικρομέταλλα γνωστά και ως ιχνοστοιχεία χρειάζονται στον οργανισμό μας σε μικρότερες ποσότητες. Είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών, την καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών, προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση κ.ά. Τα κυριότερα ιχνοστοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ιώδιο, το σελήνιο και το χρώμιο. 

Ποια από τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία παίζουν ρόλο στην υγεία των νυχιών μας;

Γνωρίζετε ότι ο ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ (Zn) είναι απαραίτητος για τη δημιουργία νέων ιστών στα νύχια; Η θαμπάδα και τα άσπρα στίγματα στα νύχια είναι κοινά σημάδια έλλειψης ψευδάργυρου. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι κατά κύριο λόγο τα θαλασσινά (στρείδια, καβούρι, ) και το κόκκινο κρέας. Επίσης τα φασόλια, ο κρόκος του αυγού και οι σπόροι κολοκύθας. Ψευδάργυρος περιέχεται επίσης στα φυστίκια και τα κάσιους.


Η έλλειψη του ΣΙΔΗΡΟΥ (Fe) προκαλεί ραβδώσεις και κάνει τα νύχια λεπτά και εύθραυστα. Βάλτε στη διατροφή σας συκώτι, μύδια, μοσχαρίσιο και κατσικίσιο κρέας για να μη σας λείψει. Επίσης μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στη σκόνη κακάο, στα όσπρια, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στις πιπεριές.

Χωρίς ΑΣΒΕΣΤΙΟ (Ca), τα νύχια χάνουν τη δύναμη και την αντοχή τους και γίνονται πιο ευαίσθητα και στεγνά. Σημαντικές πηγές ασβεστίου εκτός από τα γαλακτοκομικά είναι οι σαρδέλες, τα άσπρα φασόλια, τα αμύγδαλα, τα ξερά σύκα, το μπρόκολο και το σπανάκι.

Χωρίς να υποτιμάμε τη συμβολή και των υπόλοιπων στοιχείων στην υγεία του οργανισμού μας, τα τρία αυτά μέταλλα και ιχνοστοιχεία σίγουρα παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην καλή κατάσταση των νυχιών μας. Προσπαθήστε να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας τρόφιμα πλούσια σε Σίδηρο, Ψευδάργυρο και Ασβέστιο και τα νύχια σας θα σας ευγνωμωνούν (όπως και η τεχνήτρια που τα περιποιείται).

Αν θέλετε να μάθετε μερικούς ακόμα τρόπους για να έχετε γερά και όμορφα φυσικά νύχια ρίξτε μια ματιά και στο σχετικό άρθρο μας

tips, βιταμίνες, διατροφή, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, συμβουλές, υγιή νύχια

Θα μας βρείτε

Beautiful Nails Studio

Ομονοίας 121, Καβάλα

Τηλ: +302510231711

Κιν: +306988088680

Ωράριο Εργασίας

Δευτέρα: πρωί κλειστά  18:00 - 21:00

Τρίτη: 9:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00 

Τετάρτη: 9:00 - 14:00 απόγευμα κλειστά

Πέμπτη: 9:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00

Παρασκευή: 10:00 - 18:00

Σάββατο: 9:00 - 14:00 απόγευμα κλειστά