Κότσι στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι)

Τι είναι το κότσι;

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος, το κοινό σε όλους μας κότσι, είναι μία ανατομική ανωμαλία του μεγάλου δαχτύλου των ποδιών. Το μεγάλο δάχτυλο αποκτά κλίση προς τα υπόλοιπα ενώ το πρώτο μετατάρσιο στρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι δημιουργείται μία εξόστωση (εξόγκωμα) στην έσω πλευρά της άρθρωσης. Η εξόστωση αυτή πολλές φορές τρίβεται στα παπούτσια και δημιουργούνται ερεθισμοί. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα κότσια να συνοδεύονται από στροφή του δαχτύλου καθώς και από παραμόρφωση του δεύτερου δαχτύλου. Συχνά στο κότσι ή και στα άλλα δάχτυλα παρατηρούνται σκληρύνσεις ή κάλοι που συνήθως είναι αρκετά επώδυνοι.

Αιτίες

Η ακριβής αιτία του βλαισού μεγάλου δακτύλου είναι ασαφής ενώ σαν κύρια αιτία της δημιουργίας αυτής της παραμόρφωσης θεωρείται η συγγενής ανωμαλία του μεγάλου δαχτύλου. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον παράγοντα της κληρονομικότητας αφού συχνά εμφανίζεται σε μέλη της ίδιας οικογένειας. Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι η βλαισοπλατυποδία και ο υπερπρηνισμός του ποδιού.

Η εκδήλωσή του οφείλεται συχνά στα στενά και ακατάλληλα παπούτσια, ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν κότσι 9 φορές πιο συχνά απ’ ότι οι άνδρες.

Συμπτώματα

Hallux Valgus

Λόγω της παραμόρφωσης δημιουργείται στο έσω τμήμα αυτής της άρθρωσης μια προεξοχή που πολλές φορές εμφανίζει φλεγμονή, ερυθρότητα και οίδημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος και δυσκολία στο βάδισμα. Σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης παρατηρείται παρέκκλιση του μεγάλου δαχτύλου προς το δεύτερο ή και το τρίτο δάχτυλο. Αυτά με τη σειρά τους παραμορφώνονται με σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία ή εφίππευση πάνω στο μεγάλο δάχτυλο. Η παραμόρφωση δεν είναι μόνο οστική, αλλά πρόκειται και για παραμόρφωση μαλακών μορίων, συνδέσμων και τενόντων.

Αντιμετώπιση

Στα αρχικά στάδια, όταν η παραμόρφωση δεν είναι μεγάλη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικοί νάρθηκες νυκτός ή σφήνες σιλικόνης που επαναφέρουν το μεγάλο δάχτυλο στην αρχική του θέση. Με αυτόν τον τρόπο καθυστερεί η παραμόρφωση και μειώνεται ο πόνος. Αν ο πόνος περιορίζεται μόνο στο κότσι, τότε ίσως τα επικάλια και τα φαρδιά, μαλακά παπούτσια να σας προστατεύουν. Αν παρατηρείται πόνος και στο δεύτερο δάκτυλο, ίσως κάποιος διαχωριστής δαχτύλων με επικάλια στα μικρά να συμβάλλει στην ανακούφιση. Οι νάρθηκες νυκτός μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση ή και στην ελαφρά διόρθωση της παραμόρφωσης του μεγάλου δακτύλου. Καλό είναι να αποφεύγονται τα στενά παπούτσια και τα ψηλά τακούνια. Τέλος, η περιποίηση των ποδιών σε κάποιο εξειδικευμένο studio, με σωστό κόψιμο των νυχιών και φροντίδα του πέλματος βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο και την άνεση στο βάδισμα.

Εκτός από τη συντηρητική αντιμετώπιση και στην περίπτωση που η παραμόρφωση επιδεινώνεται χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές στη χειρουργική διόρθωση που στόχο έχουν να επαναφέρουν τον άξονα της άρθρωσης, να απομακρύνουν την εξόστωση και να ανακουφίσουν από τον πόνο. Αν επιθυμείτε να διορθώσετε το κότσι με χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να συζητήσετε με τον ειδικό ορθοπεδικό γιατρό σας όλους τους παράγοντες μιας τέτοιας μεθόδου και να αποφασίσετε από κοινού πώς θα προχωρήσετε.

Εξειδικευμένα προϊόντα για συντηρητική αντιμετώπιση αυτής της παραμόρφωσης μπορείτε να βρείτε στο κατάστημά μας. Ζητήστε μας να σας προτείνουμε το κατάλληλο για την περίπτωσή σας.

 

Πληροφορίες αντλήθηκαν και από https://www.hygeia.gr/vlaisos-megas-daktylos-kotsi/

pedicure, βλαισό μεγάλο δάχτυλο, κότσι, νάρθηκας για πόδια, πεντικιούρ, πόδια

Θα μας βρείτε

Beautiful Nails Studio

Ομονοίας 121, Καβάλα

Τηλ: +302510231711

Κιν: +306988088680

Ωράριο Εργασίας

Δευτέρα: πρωί κλειστά  18:00 - 21:00

Τρίτη: 9:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00 

Τετάρτη: 9:00 - 14:00 απόγευμα κλειστά

Πέμπτη: 9:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00

Παρασκευή: 10:00 - 18:00

Σάββατο: 9:00 - 14:00 απόγευμα κλειστά